Ouderkerk aan den IJssel B 4264
Bij Oudelandseweg 18, 2935 LD te Ouderkerk aan den IJssel

Inleiding

PAARDENSTAL met KOETSHUIS is gebouwd in 1924 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, bestaande uitmeerdere onderdelen. Het pand staat ten zuidwesten van het stalgedeelte van de boerderij, aan de andere zijde van het oprijpad.

Omschrijving

Vrijstaande paardenstal met koetshuis is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond in rode baksteen. Het met gesmoorde pannen gedekte zadeldak heeft eenvoudige windveren met makelaar en haanhout en een nokrichting die evenwijdig loopt aan die van het stalgedeelte van de boerderij. Zij- en langsgevels zijn uitgevoerd met getoogde gietijzeren stalvensters. De kopse gevel aan de noordwestzijde is een puntgevel met een beschoten geveltop, voorzien van een gietijzeren roosvenster. De zuidoostelijke kopgevel bevat bovendien een enkele en een dubbele rechtgesloten deur.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een paardenstal met koetshuis uit het begin van twintigste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De paardenstal met inpandig koetshuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde erfonderdelen.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)