Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512193
Complexnummer
512190 - Complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82908/125
Kadastrale aanduiding
Ouderkerk aan den IJssel B 4264
Bij Oudelandseweg 18, 2935 LD te Ouderkerk aan den IJssel

Omschrijving

Inleiding

VARKENSSTAL is in het begin van deze eeuw gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, bestaande uitmeerdere onderdelen.

Omschrijving

Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond bestaat uit een bakstenen plint met daarop gepotdekselde wanden. Het zadeldak, haaks georiënteerd op het stalgedeelte van de boerderij, is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft eenvoudige windveren die eindigen in een makelaar. In de voorgevel (oost) is een deur geplaatst, geflankeerd door vensters. In de geveltop bevindt zich een roosvenster.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een varkensstal uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De varkensstal maakt deel uit van het boerderijcomplex, bestaande uit ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde erfonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512190. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver