Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512217
Complexnummer
512213 - De Heest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82897/84
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Laren Gelderland L 1911
De Heest 1, 7241 PN te Lochem

Omschrijving

Omschrijving

Koetshuis. Het koetshuis is gebouwd in 1908 (jaarankers voorgevel) en is opgetrokken in kalkzandsteen in halfsteensverband. Het is een relatief hoog gebouw van twee verdiepingen, bestaande uit twee rechthoekige bouwdelen die haaks op elkaar zijn geplaatst, onder een hoge kap (rode Oud-Hollandse pannen) met trapgevels. De stijl van het koetshuis komt overeen met de verbouwingen van De Heest in 1908. Ook hier de kalkzandsteen, de meerruits vensters (in de meeste gevallen afgesloten door een strek) en de trapgevels. Links bevindt zich het eigenlijke koetshuis; rechts de paardenstal. Boven links een woning. Interieur: o.a. de grote ruimte achter de korfboogdeur bevat een grote scheidingswand met kraaldelen, houten tuigkasten en een balkenplafond. De eenvoudige kelder bezit een kraalschrotenplafond. De woonvertrekken op de verdieping hebben eveneens eenvoudige balkenplafonds. Diverse deurkozijnen met doorgestoken stijlen en eenvoudige houten paneeldeuren. In de kap een eenvoudige spantconstructie.

Waardering

Koetshuis van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarden (materiaalgebruik, details, overeenkomst in architectuur met verbouwing De Heest; interieurwaarden), ensemblewaarde en vanwege de betekenis voor de buitenplaats De Heest.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512213. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing