Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512221
Complexnummer
512146 - Huis te Hoevelaken
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/153
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hoevelaken A 571
Westerdorpsstraat 70, 3871 AZ te Hoevelaken

Omschrijving

Onderdeel 4

Omschrijving

Voormalige TUINMANSWONING met garage. Ten zuidwesten van het huis ligt de voormalige tuinmanswoning uit omstreeks 1937. Het gebouw is mogelijke een ontwerp van M.A, van Nieukerken. Gedeeltelijk onderkelderd gebouw op L-vormige plattegrond, opgetrokken van rode baksteen onder ingezwenkte, met riet gedekte schilddaken, die elkaar snijden. Dakkapellen onder een doorlopende rietlaag. Schoorsteen op de nok van de zuidelijke kap en een houten klokkenstoel onder tentdakje op de nok van de noordelijke kap. Witgeschilderde houten gelobte lijst onder de dakrand (met uitzondering van de noord- en de westgevel van de garage). De voorgevel is symmetrisch van indeling. Voordeur met bovenlicht geflankeerd door schuiframen met roedeverdeling en luiken. Rechterzijgevel met twee schuifvensters met luiken in het woongedeelte; een opgeklampte deur met korfboogvormige rollaag geeft toegang tot de garage. Hiernaast een vierruitsvenster met bovenlicht. Linkerzijgevel met drie vensters met luiken van ongelijke grootte in het woongedeelte en in het terug liggende deel, waarin zich de garage bevindt een paneeldeur met vierruitsraam en vensters van ongelijke afmetingen. De achtergevel van de garage is blind; die van het woonhuis heeft een deur. De indeling van het interieur dateert grotendeels van de bouwtijd. Te vermelden vallen de terrazzo vloer in de gang, de houten trap naar de verdieping en de oorspronkelijke deuren.

Waardering

Voormalige TUINMANSWONING met garage, behorend tot de historische buitenplaats Hoevelaken van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de gaaf bewaard gebleven architectuur

- wegens de landelijke vormgeving, passend bij de functie van tuinmanswoning

- wegens de ligging naast de moestuin

- wegens de functioneel ruimtelijke relatie met de overigen onderdelen van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512146. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1750
1800
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing