Oosterhout R 2862
Oosterhout R 6117
Bij Pastoor Bressersstraat 1, 4901 HZ te Oosterhout

Inleiding

De schoorsteen werd in 1917 gebouwd toen de stoommachine haar intrede deed bij de fabriek. De schoorsteen werd gebouwd door schoorsteenbouwer Jos Helden.

In radiaalsteen opgetrokken schoorsteen voorzien van een sobere plint.

Waardering

De in 1917 gebouwde schoorsteen is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als onderdeel van een fabrieksmatig complex dat een voor deze streek typerende tak van nijverheid, namelijk lederindustrie, vertegenwoordigd; - architectuurhistorie, vanwege het materiaal (radiaalsteen) en de fabrikant (Jos Delden) van wie dit (een van de) laatste bestaande schoorstenen is; - ensemblewaarden, vanwege de samenhang tussen fabriek en schoorsteen enerzijds en de rol die het complex vooral vanwege de schoorsteen vervult in het stadsbeeld van Oosterhout; - gaafheid en herkenbaarheid van de schoorsteen; - zeldzaamheid van schoorstenen in het algemeen en van schoorsteenbouwer Delden in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen