512240 - De Sprengenberg
Hellendoorn D 434
Sprengenbergerweg 3, 7448 PB te Haarle
Sprengenbergerweg 2, 7448 PB te Haarle

Omschrijving

De DIENSTWONING is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met wolfeinden, rode tuile du Nord pannen en hoge gemetselde schoorstenen. Aan de westkant bevindt zich tegen de eindgevel een rechthoekige aanbouw onder een overstekend zadeldak, eveneens met rode tuile du Nord pannen. Boven de noordelijke gevel is een dakkapel onder een opgelicht dak geplaatst.

De gevels zijn witgepleisterd boven een plint met grove keien en een gemetselde halfsteens rand. Het vakwerk onder de wolfeinden van de eindgevels, in de geveltop van de aanbouw en onder de overstekende dakrand in de langsgevels kraagt iets uit op klampen. Verder zijn de gevels ingedeeld door rechtgesloten vensters onder strekken, met waterdorpels, beide uitgevoerd in rode baksteen. De vensters hebben een fijne roedenverdeling en zijn behangen met de luiken van buitenplaats de Sprengenberg; donkergroene velden, waarin cirkels met rode en gele kwarten. De vensters zijn verschillend van grootte en niet streng geordend over de gevels verdeeld. Boven de houten deuren in de oostgevel en westgevel zijn rechtgesloten bovenlichten onder strekken geplaatst.

De dienstwoning is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met landhuis de Sprengenberg

- als voorbeeld van een dienstwoning bij een fabrikantenbuitenverblijf, waarvan er in Twente een aantal te vinden zijn

- vanwege de Vakwerkstijl

- als kenmerkend ontwerp in het oeuvre van architect Karel Muller