Hellendoorn L 6182
P C Stamstraat 2 d, Nijverdal

Inleiding

Betonnen WATERTOREN met waterreservoir, reinwaterbekkens, koelwaterinstallatie en sproeiveld met sproeiers, omstreeks 1915 gebouwd in Functionalistische bouwstijl.

Volgens het functionalistische principe wordt het bouwmateriaal -beton- en de constructie niet door andere materialen aan het oog onttrokken.

De watertoren ligt in een bocht van de P.C. Stamstraat tegenover het fabrieksterrein van de Nederlandsche Stoomblekerij. Waarschijnlijk heeft de toren deel uitgemaakt van dit complex. De toren, waarin zich een betonnen Intze-reservoir bevindt, verzorgde het koelwater voor machinerieën en deed tevens dienst als bluswaterreservoir.

Omschrijving

De watertoren bestaat uit een betonnen skeletconstructie met daarop een cilindervormig betonnen reservoir. Een vierkant betonnen gebouwtje van één bouwlaag omvat het onderste deel van de constructie. Dit gebouwtje met plat dak en overstekende goot heeft een dubbele deur en drie getoogde vensters met waterdorpels. Hierboven bestaat de dragende constructie uit acht pijlers, die ongeveer in het midden zijn verbonden door balken. De uitkragende cilindervormige reservoirommanteling is geleed door acht lisenen op een waterlijst; in de velden daartussen smalle gietijzeren rondboogvensters met een roedenverdeling en eenvoudige tracering.

De leidingen naar en van het reservoir bevinden zich midden in de open ruimte in de open schacht tussen de pijlers; om de standpijp onder het reservoir bevindt zich een ijzeren wenteltrap. De toren staat aan de noordzijde van het koelwaterbassin met sproei-/ beluchtingssinstallatie.

De watertoren is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als representatief exemplaar van een watertoren bij een fabriekscomplex