Hellendoorn C 11583
BY Campbellweg 32, Nijverdal

Inleiding

FABRIEKSSCHOORSTEEN op het terrein van de rond 1920 gerealiseerde Koninklijke StoomBleekerij Nijverdal aan de Campbellweg in Nijverdal. De fabrieksgebouwen op het terrein zijn zodanig gewijzigd dat deze voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. De schoorsteen domineert het Reggedal ter plaatse en verbeeldt op bijzondere wijze de naam van Nijverdal.

Omschrijving

In rode baksteen opgetrokken schoorsteen vanuit een ronde plattegrond, waarbij de doorsnede aan de onderzijde breder is dan aan de bovenzijde in verband met de stabiliteit. In de voet van de pijp een ingang met stalen deur onder dubbele rollaag. Boven een cordonlijst is de pijp voorzien van regelmatig geplaatste ijzeren banden. Over de gehele lengte zijn klimijzers aangebracht voor inspectie en reparatie. In de bovenste helft is met witte steen 'Kon. Stoom Bleek.' ingemetseld.

De fabrieksschoorsteen is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de zeldzaamheid

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- als markant oriëntatiepunt en baken voor Nijverdal en omgeving

- als enig overgebleven schoorsteenpijp van de vele textielfabrieken ter plaatse, die van groot belang waren voor het ontstaan van Nijverdal.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen