512251 - Boerderijcomplex
Wierden T 277
Oude Zwolseweg 6, 7645 AZ te Hoge Hexel

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, opgetrokken in bruine baksteen, onder deels rieten en deels met muldenpannen gedekt zadeldak met nokvorst, wolfeinden en uilenborden.

In de voorgevel (N) drie zesruits schuifvensters, een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en een kleiner zesruits venster, allen recht gesloten onder segmentboog. Op de verdiepingscheiding muurankers. Onder het wolfeind twee laaddeurtjes.

In de linkergevel staldeuren en gietijzeren stalvensters, allen onder segmentbogen. De zijgevel aan de straat bevat een drielicht venster met twaalfruits onderverdeling en een opgeklampte deur van de keuken. Verder een staldeur en -vensters. De achtergevel heeft een centrale baander met bovenlicht onder segmentboog, aan weerszijden geflankeerd door stalvenster en -deuren.

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als gaaf voorbeeld van een eenvoudige boerderij uit het begin van deze eeuw

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de boerderij met de andere gebouwen op het erf onderling en de beeldbepalende ligging aan de weg

- vanwege de gaafheid van het exterieur.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij