Wierden M 188
Nijverdalsestraat 98, 7642 LG te Wierden

Omschrijving

POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen gedekt zadeldak. De verlenging van het pompgebouw, afgesloten door een plat dak, valt niet onder de bescherming. De zich verjongende eindgevels eindigen in een top onder een zandstenen afdekplaat. Vanaf de zandstenen aanzetstukken loopt langs de gevelrand een klimmend zandstenen keperboogfries. De vensters hebben stalen kozijnen en doorlopende granieten onderdorpels.

Voorgevel (W) met risalerende centrale entreepartij bestaande uit een dubbele houten deur met cassettes binnen een bakstenen omlijsting met natuurstenen blokken. Boven de deur, binnen de omlijsting een terugliggend bovenlicht. Hierboven twee vierruits vensters. Aan weerszijden van de ingangspartij twee tweeruits vensters. De zijgevels (N en Z) worden geleed door vijf vierruits vensters.

Het interieur van het pompgebouw is nog geheel intact: kap met stalen spanten, met geglazuurde baksteen beklede wanden, stalen binnendeuren met glas in lood bovenlichten in een rondboogportaal, origineel stalen hang- en sluitwerk. De oorspronkelijke pompinstallatie is in 1950 vervangen door nieuwe centrifugaalpompen, met uitzondering van de luchtketel uit 1928 direct naast de entree.

Pompgebouw van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie en als uiting van de geschiedenis van de waterleiding in Almelo en omgeving

- als gaaf gebouw uit het oeuvre van H.P.N. Halbertsma

- vanwege het gave interieur