Wierden F 2874
Enterweg 29, 7642 NB te Wierden

Inleiding

Rond 1900 gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE met een enkel eclectisch detail, gesitueerd ten noorden van de brug over de Regge. De voorgevel van het pand staat parallel aan de Enterweg, de achterzijde grenst aan de rivier. Het schuurtje is voor bescherming niet van belang.

Omschrijving

Rechthoekig witgepleisterd pand van één bouwlaag met een zwart geschilderde plint onder een rietgedekt, ver overstekend, zadeldak.

In het midden van de voorgevel (W) een opgeklampte deur met sierroedenverdeling in het getoogde bovenlicht en aan weerszijden een venster. De deur en de vensters met kleine roedenverdeling in de getoogde bovenlichten zijn geplaatst onder een zwarte tot aan de wisseldorpel lopende sierband.

In de kopgevels (N en Z) een venster op de begane grond en een kleiner recht gesloten zesruits venster in de geveltop.

In de achtergevel een deur en enkele vensters.

Waardering

Voormalig brugwachtershuisje van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie

- de uitwendige gaafheid