Bergen Noord-Holland A 795
Eeuwigelaan 1, 1861 CL te Bergen (NH)

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof). Het blokvormige witgepleisterde hoofdgebouw is in de 17de eeuw als bouwhuis gebouwd wat zijn a-symmetrisch ligging op het rechthoekig omgracht terrein verklaart. In 1852 is het oorspronkelijk langgerekte bouwhuis in de lengte gekort en aan de oost- en westzijde met een zijbeuk uitgebreid en in neoclassicistische stijl verbouwd. Al eerder in de 19de eeuw, tussen 1804 en ca. 1830 was het bouwhuis verhoogd. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak. De drie traveeën brede voorgevel (west) heeft centraal een door pilasters gelede risalerende middenpartij met een verdiepingloze uitbouw waarin de toegangsdeur met bovenlicht voorzien van siersmeedwerk. De deur wordt geflankeerd door langwerpige vensters eveneens voorzien van siersmeedwerk. De uitbouw wordt bekroond door een balkon met eenvoudige spijlenbalustrade, op het balkon openen dubbele deuren onder een driehoekig fronton geflankeerd door smalle boogvensters. In het dakschild een dakkapel. Aan weerskanten van de middenpartij bevindt zich één vensteras bestaande uit een zesruitsvenster met luiken op de begane grond en een vierruitsvenster met luiken op de verdieping. De zuid- en de noordgevel bestaan uit zes traveeën met een middenrisaliet van twee traveeën. De vensterassen kennen eenzelfde invulling als de voorgevel, alleen de zuidgevel heeft op de begane grond openslaande tuindeuren met bovenlicht en luiken en centraal in de middenrisaliet een gekoppeld venster met openslaande deuren en een ruitvormige roedenverdeling in het midden. Tegen de oostgevel enkele rechthoekige aanbouwen.

Het INTERIEUR is in 1852 in neoclassicistische stijl verbouwd en in de 20ste eeuw diverse keren gewijzigd. Van belang is de indeling met symmetrische entreehal waarin een staande keramiek-kachel van rond 1900. In de vertrekken op de begane grond bevinden zich paneeldeuren, enkele schouwen en twee stucplafonds, tevens een trap met leuning. In de kelder bevinden zich blauwe wandtegels uit de bouwtijd met voorstellingen van dieren, landschappen en kinderspelen.

HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuws bouwhuis, dat in 1852 in neoclassicistische stijl is verbouwd;

- vanwege het interieur dat op onderdelen gaaf is;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg;