Erve de Haar

Hof van Twente
Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 73:

BOERDERIJ 'ERVE DE HAAR' behorende tot de buitenplaats Twickel.

Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als ontginningsboerderij. Wit gepleisterde boerderij op rechthoekige grondslag staande op een donkergrijs geschilderde plint onder een met rode pannen gedekt schilddak waarvan het bovenste gedeelte met riet is bekleed. Aan de kopzijden wolfseinden met overstek eveneens met riet gedekt. Twee gemetselde vierkante schoorstenen in het dakschild. De regelmatig ingedeelde voorgevel heeft vier meerruits schuifvensters met luiken in Twickelkleuren. In de zijgevels meerruits- en stalvensters. De achterbaander wordt geflankeerd door een staldeur. De originele deuren zijn vervangen door glazen deuren. Aan weerszijden van de niendeur een stalvenster.

Waardering:

BOERDERIJ 'DE HAAR' van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege het type, namelijk ontginningsboerderij; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel.

JaPetzoldweg117495 VTAmbt Delden

Ambt-DeldenB2144