Ambt-Delden B 2145
Petzoldweg 1, 7495 VT te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 75:

BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel.

Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboerderij staande op een zandstenen plint onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. In het dakschild een gemetselde schoorsteen. De voorgevel is gemoderniseerd. De gevels zijn ingedeels met meerruitsvensters voorzien van luiken en stalvensters (zijgevels). In de achtergevel een achterbaander met stiepel onder een rondboog geflankeerd door een staldeur onder een segmentboog. Aan weerszijden van de niendeur een meerruits rondboog stalvenster. Op het erf staan twee houten schuren. Naast de boerderij staande op een bakstenen plint een schuur deels van hout en deels van baksteen. Het met rode Oud Hollandse pannen gedekte zadeldak heeft uitstekende wolfseinden rustend op houten korbelen. Schuin voor de boerderij een half open houten schuur op rechthoekige grondslag.

Waardering:

BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex.