Bergen Noord-Holland A 1541
Bij Eeuwigelaan 1, 1861 CL te Bergen (NH)

Omschrijving onderdeel 6:

MOESTUIN MET TUINMUUR ANNEX SLANGENMUUR EN KAS. Aan de westkant van de omgrachte moestuin (oostelijke eiland) staat een 17de-eeuwse door pilasters gelede bakstenen tuinmuur (links) en een bakstenen slangenmuur (rechts), van elkaar gescheiden door twee pijlers met hardstenen afdekplaat waartussen een houten hek. De slangenmuur is oorspronkelijk in zuidelijke richting enkele meters langer geweest. Hiervan zijn de funderingen nog aanwezig. Achter de tuinmuur staat een plantenkas uit de tweede helft van de 19de eeuw. De kas is opgebouwd uit 7 ijzeren geknikte spanten en meet 18 meter bij 8 meter. In het midden van de westgevel bevindt zich de houten entreedeur met glaspanelen.

MOESTUIN MET TUINMUUR ANNEX SLANGENMUUR EN KAS van algemeen belang:

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van de slangenmuur;