Bergen Noord-Holland A 4052
Eeuwigelaan 7, 1861 CL te Bergen (NH)

Omschrijving onderdeel 11:

ZWARTE SCHUUR MET TEERPAAL. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een grote schuur uit ca. 1851, die oorspronkelijk gebouwd is als stal en timmerloods. Het op rechthoekige grondslag van zwartgeteerd hout opgetrokken gebouw met bakstenen plint bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. Het schilddak loopt aan de west- en noordzijde laag af. De ingang bevindt zich aan de oostzijde. De gevels zijn ingedeeld met houten vensters met klapramen en kleine roedenverdeling. Thans is de schuur in gebruik voor culturele doeleinden.

Naast de schuur staat een teerpaal uit de tweede helft van de 19de eeuw. De teerpaal is een vierkante kolom gemaakt van 4 houten planken met een hoogte van ca. 2 meter. De paal was gevuld met pek en bewerkte planken uit de timmerloods werden via een katrol, die aan een nabij staande boom was bevestigd, van boven af in de pek gedoopt.

ZWARTE SCHUUR van algemeen belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie als stal en timmermanswerkplaats;