Uiterdijk 62, 4011 EW te Zoelen

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Djoerang).

Het gepleisterde bakstenen huis bestaat uit een souterrain waarop een hoge middenpartij van twee bouwlagen en lagere verdiepingloze zijvleugels gebouwd in Empirestijl in 1823 (zie gevelsteen) met aan de westzijde een rechthoekige aanbouw voorzien van een torentje uit ca. 1850. Oorspronkelijk werd het pand gedekt door schilddaken met zakgoten, die in het begin van de twintigste eeuw zijn vervangen door platte daken met een hoog attiek. Alleen de aanbouw is nog overkapt door een met Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. De symmetrisch ingedeelde zevenassige voorgevel heeft een middenpartij met op de bel-etage een rondboog toegangsdeur geflankeerd door rondboogvensters aan een bordes van vijf natuurstenen treden met aan weerszijden een lantaarnpaal. De rondboogopeningen zijn gevat in een pilastergeleding met Ionische kapitelen die een houten lijst versierd met rozetten dragen. In de verdieping bevinden zich drie zesruits vensters waarboven de gevelbeëindiging gevormd door een kroonlijst met attiek waarin een ovaal venster. Aan weerszijden van deze middenpartij staan de zijvleugels met twee langgerekte achtruits vensters en een stenen attiek. De achtergevel heeft souterrainvensters en de middenpartij op de bel-etage bevat twee openslaande meerruits deuren aan een recent gebouwd balkon die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. De vensterindeling komt verder overeen met de voorgevel, alleen zijn de vensters voorzien van persiennes. Het ronde torentje heeft een ijzeren decoratieve daklijst. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de eenvoudig gestucte plafonds (rozetten) daterend uit de bouwtijd.

Het HOOFDGEBOUW (Djoerang) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als goed en gaaf voorbeeld van een buitenhuis in Empirestijl uit de tweede kwart van de 19de eeuw;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.