Bij Uiterdijk 62, 4011 EW te Zoelen

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1840. De aanleg is te onderscheiden in een aanleg in landschapsstijl rondom het huis (west), een deel met nutstuinen (boomgaarden) en een parkbos langs de Linge (oost). De buitenplaats is vanaf de Uiterdijk toegankelijk middels een half rondeel die voor het huis langs loopt. Het terrein tussen het huis en de weg is open van karakter bestaande uit een gazon geflankeerd door bossages met heesters en loofbomen. Parallel aan de weg liep oorspronkelijk een gebogen pad mnet een aftakking naar het huis. Het open karakter geldt ook voor het terrein achter het huis alwaar een gazon afloopt naar de Linge met een weids zicht naar de achterliggende weilanden. Twee monumentale solitaire bomen, Plataan en Rode Beuk, flankeren het huis. Dit open deel grenst aan de westzijde aan een parkje met een vanaf de Linge uitgegraven slingerende waterloop rondom een groot eiland uitmondend in een lusvormige vijver. Vanaf een houten bruggetje naar het eiland loopt een zichtas gericht op de kerktoren van Zoelen. Langs de vijver is een slingerend wandelpad en enkele solitairen. Door opslag heeft het een bosachtig karakter gekregen. Ten oosten van het huis ligt een restant van de voormalige moestuin en boomgaarden en de voormalige tuinmanswoning. Aan de moestuin herinnert alleen nog de vervallen koude bak. In de boomgaard aansluitend op het open deel voor het huis is nog een slingerend verdiept padenpatroon zichtbaar, waarlangs hoogstammige fruitbomen staan. Aan de Linge staat als solitair op een klein heuveltje een Okkernoot. Het langwerpige parkbos heeft restanten van een waterpartij en een slingerend padenpatroon met enkele solitairen. Aan de Linge is een heuvel opgeworpen, die thans is afgevlakt, waar een zitje was om thee te drinken.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een kleinschalige 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl die tegelijk met het huis tot stand is gekomen;

- vanwege de gaaf bewaarde structuur van de aanleg in landschapsstijl met slingerpaden, parkbos, vijverpartij, doorzichten en afwisselend open en besloten ruimten;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de rivier de Linge;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.