Het Hogeland
Uithuizen

Omschrijving

TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan weerszijden een eenvoudige 19de-eeuwse houten balustrade. De toegang van de brug aan de voorpleinzijde wordt gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen (geschilderde) leeuwen met wapenschild. De leeuwen zijn afkomstig van Borg Dijksterhuis te Pieterburen en tussen 1921-1927 hier geplaatst. Aan de zijde van het huis wordt de brug eveneens gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen ornamenten in de vorm van een kussen liggend op een rechthoekige plaat met de inscriptie 'anno' '1684'. Er bevinden zich nog twee dergelijke 'kussens' op de achterparterre in de aanleg.

TOEGANGSBRUG van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als markering van de toegang tot de hoofdgebouw; - vanwege de ensemblewaarde.

JaMenkemaweg29981 CVBijUithuizen
NeeMenkemaweg49981 CVBijUithuizen