Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512299
Complexnummer
512293 - Menkemaborg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82769/109
Kadastrale aanduiding
Uithuizen H 707
Bij Menkemaweg 2, 9981 CV te Uithuizen
Bij Menkemaweg 4, 9981 CV te Uithuizen

Omschrijving

Omschrijving

SCHATHUIS. Aan de noordoostzijde van het voorplein staat een in oorsprong 17de-eeuws schathuis, dat omstreeks 1925 is verkleind en verbouwd tot woning en theeschenkerij door de architect A.R.Wittop Koning. Bij de verbouwing is de noordwestgevel vernieuwd en enkele meters naar binnen geplaatst, de zuidoostgevel heeft zijn 17de-eeuwse karakter bewaard. In deze gevel een gevelsteen met het jaartal 1686. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met afluiving aan de achtergevel. In de voorgevel aan de voorpleinzijde een asymmetrisch geplaatste toegangspartij met bovenlichten. De dubbele inrijdeuren zijn gevat in een houten omlijsting voorzien van een geschulpte bovendorpel. Rechts hiervan een venster, links een gekoppeld venster en een toegangsdeur die toegang geeft tot de woning met drie vensters. De vrij gaaf bewaarde 17de-eeuwse zuidoostgevel kent een regelmatige gevelindeling met smalle kloosterkozijnen, zogenaamde Groninger vensters, en vensterlichten met roedenverdeling en luik.

Waardering

SCHATHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een verbouwing in historiserende stijl naar ontwerp uit omstreeks 1925 van architect A.R. Wittop Koning; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een borg; - vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512293. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1650
1700
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing