Uithuizen H 707
Bij Menkemaweg 2, 9981 CV te Uithuizen
Bij Menkemaweg 4, 9981 CV te Uithuizen

Omschrijving

ZOMERHUIS. In de aanleg gelegen 18de-eeuws zomerhuis, dat staat aangegeven op het tuinontwerp toegeschreven aan Meijer (ca.1700). Het op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen huis bestaat uit één bouwlaag onder een met geglazuurde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Centraal in de voorgevel de omlijste toegangsdeur met hardstenen drempel geflankeerd door meerruits schuifvensters. De omlijsting staat op zandstenen neuten met zonnebloem decoratie. In het interieur een 19de-eeuwse plavuizenvloer.

Waardering

ZOMERHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving; - als gaaf bewaard gebleven vroeg-18de-eeuws bouwkundig element binnen de aanleg; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.