Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512322
Complexnummer: 
512320 - Kerkcomplex Odulphus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 maart 2000
Kadaster deel/nr: 
82879/88
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Best
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Best
X-Y coördinaat: 
155261 - 391403

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K. Weber.

Beschrijving

Pastorie uit 1856 en 1911 is gedeeltelijk ouder dan de kerk. De pastorie heeft twee bouwlagen onder drie naast elkaar gelegen schilddaken. Het oudste gedeelte uit 1856, ligt onder het middelste schilddak. Dit bestaat uit vijf traveeën. In 1911 vond een uitbreiding plaats aan beide zijkanten van de pastorie met een vleugel van twee traveeën breed.

De bakstenen gevels hebben natuurstenen speklagen ter hoogte van de bovenen onderkant van de vensters. De voor- en achteringang hebben een klassicistische hardstenen omlijsting, aan de voorkant met voluten. De dubbele deuren zijn voorzien van smeedijzeren roosters. In het dak boven de hoofdingang een gemetselde topgevel met kleinedrietrapbekroning met siersmeedwerk. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het oudste gedeelte van de pastorie heeft handgevormde stenen. De muuropeningen zijn getoogd, ze zijn voorzien van kruisvormige schuifvensters. Aan de voorkant van de rechter zijvleugel, op de begane grond twee blindvensters. Het huis heeft rondom een hardstenen plint en onder het dak een gemetseld fries met houten kroonlijst. Uitzondering hierop vormt de achtergevel met een geprofileerd gepleisterd fries. In de linker zijvleugel bevinden zich naast de keuken en toegang naar dekerk de dienstvertrekken, met een eigen toegang vanaf straat en kerkplein.

In het huis een zwart marmeren gangvloer met centraal een wit stervormige versiering. Fraaie stucplafonds met zwaar geprofileerde lijsten in achterkamer, met klein koepelgewelf en in voorkamer met gebeeldhouwde versiering, geheel geschilderd in pasteltinten. Drie marmeren schoorsteenmantels. In het trappenhuis houten bordestrappen met leuningwrong en kuipstukken. De bovenverdieping is bij het trappenhuis afsluitbaar met twee grotedubbele paneeldeuren. Imitatie hout-schilderwerk op verdieping. Twee kelders, de oudste met een gemetseld tongewelf met wijnnissen.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de sobere detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdstraat355683 ACBest

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)
Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeGedenkteken(D)Gedenkteken(D6)

Odulphusbeeld

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BestH4561

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

De pastorie

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18561856globaalvervaardiging
19111911globaalverbouwing