512340 - Dokterswoning
Sint Jacobi Parochie A 1896
Oosteinde 38, 9079 LC te St.-Jacobiparochie

Inleiding

Het KOETSHUIS, nu garage, hoort bij de dokterswoning die in 1915 gebouwd is, in opdracht van Tj. Wassenaar, arts in St. Jacobiparochie. De architect, G.J. Veenstra, heeft het woonhuis en koetshuis tegelijk ontworpen in Overgangsstijl. Het koetshuis ligt in de zuidwest-hoek van het rechthoekige perceel en is naar het noorden gericht. Onlangs is de inrijdeur, die in de loop der tijd gemoderniseerd was, vernieuwd met het oorspronkelijk ontwerp als voorbeeld.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt door een zadeldak van rode Hollandse pannen gedekt. In de oostelijke zijgevels zitten twee houten deuren en twee vensters, in de westelijke zijgevels een vijftal kleine verticale vensters. In de achtergevel bevinden zich drie kleine vensters. De grote oorspronkelijke uitrijdeur is dichtgemetseld. Het INTERIEUR is, op de toevoeging van een houten zolder na, origineel. Links twee bakstenen bogen waar zich de deuren bevinden. De balken rusten op met florale motieven gedecoreerde houten verbindingen.

Waardering

Het koetshuis horend bij de dokterswoning is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek;

- vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur;

- als onderdeel van een vrij gaaf complex dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is en in relatie tot gaafheid ervan;

- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)