Sint Jacobi Parochie D 156
Oudebildtdijk 770, 9079 NC te St.-Jacobiparochie

Inleiding

Dit WOONHUIS van het type dijkwoning ligt op de noordelijke helling van de 16de-eeuwse Oudebildtdijk. De voorgevel is naar het zuiden gericht en teruggerooid ten opzichte van het straatprofiel. Het woonhuis is waarschijnlijk kort na 1850 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Op de kaart van de Eekhof-Atlas uit 1852 is het pand niet getekend. Dit woonhuis is een typerend voorbeeld van de vele arbeiderswoningen/dijkwoningen die in de 19de eeuw aan de dijk zijn gebouwd (volgens de Schotanus-Atlas is bebouwing aan de dijk vanaf de 17de eeuw aanwezig). In tegenstelling tot de overige dijkwoningen, gelegen aan de Oudebildtdijk, is dit een zeldzaam gaaf voorbeeld. De meeste arbeiderswoningen aan de Oude Bildtdijk zijn, gezien hun beperkte afmetingen, in de loop der tijd verbouwd en vergroot. Deze woning was oorspronkelijk eigendom van het Waterschap "Oud Bildt", maar is nu particulier eigendom. De woning wordt als recreatiewoning gebruikt.

Van het interieur zijn uitsluitend de voorkamer en de gang globaal gezien, daar toegang tot het pand niet mogelijk was en deze vertrekken van buitenaf zichtbaar zijn.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Het schilddak met twee gemetselde schoorstenen wordt door rode, ongeglazuurde Hollandse pannen gedekt, loopt schuin door en loopt aan de achterzijde af, waar het een lager bouwgedeelte dekt. Het pand is uit gele baksteen opgetrokken. De voorgevel wordt door vier openingen symmetrisch verdeeld. Van rechts naar links bevinden zich twee zesruits-vensters met rollaag, een houten voordeur met bovenlicht en één zesruits-venster met rollaag. De oostelijke zijgevel, die door een muurtje en een schutting aan het zicht wordt onttrokken, is -voor zover van buitenaf zichtbaar- blind. Tegen de westelijke zijgevel is aan de achterzijde een aanbouw geplaatst. De achtergevel heeft één rond en twee rechthoekige vensters. Het INTERIEUR is naar alle waarschijnlijkheid qua indeling origineel. Het bevat een aantal originele onderdelen, onder meer: in de voorkamer de vloer van brede houten planken, het houten balkenplafond, de bedsteden, de houten deur met panelen en de houten schoorsteenmantel. De oorspronkelijke plankenvloer en het balkenplafond lopen op de gang door.

Waardering

Het woonhuis van het type dijkwoning is van bijzonder algemeen cultuurhistorisch en typologisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;

- vanwege de situering, verbonden met de historie en de ontwikkeling van het gebied -de Bildtdijken-, dat als bijzonder en beschermenswaardig gebied wordt beschouwd;

- voor het aanzien van de streek;

- vanwege de typologische zeldzaamheid;

- vanwege de in grote mate aanwezige en zeer zeldzame architectonische gaafheid van zowel het exterieur -van dit type woonhuizen in dit gebied- als het interieur;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Dijkwoning