Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512354
Complexnummer
512352 - Altijd Zorg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82867/156
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zoeterwoude G 100
Weipoortseweg 72, 2381 NG te Zoeterwoude

Omschrijving

Inleiding

Vroeg-twintigste eeuws voormalig BOENHOK, onderdeel van het boerderijcomplex genaamd "Altijd Zorg" (beschermd onder complexnummer 512352). Het in een Traditioneel-Amabachtelijke stijl gebouwde hok is verbonden met de linker (noordelijke) zijgevel van het zomerhuis en stond oorspronkelijk boven een sloot, die voor een deel is gedempt.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen met gepleisterde plint opgetrokken boenhok onder een met golfplaat gedekt lessenaardak. In de naar de weg gekeerde gevel een tegen het zomerhuis aan staande deur onder rollagen twee halfronde venster met gietijzeren ramen. In de linker (noordelijke) zijgevel een identiek venster. In het midden van de symmetrische achtergevel twee vensters met houten kruisraam in een gevelveld van liggende planken, waar zich oorspronkelijk de boenstoep bevond.

Waardering

Het boenhok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het boenhok situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het boenhok is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512352. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boenhok

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden