Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512374
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 juli 1999
Kadaster deel/nr: 
82649/56
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Someren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Lierop
X-Y coördinaat: 
176174 - 381156

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding:

LANGGEVELBOERDERIJ in 1920 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl als gemengd bedrijf voor de agrariër A.J. Raaijmaakers. Ze is gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van een oude boerderij, die door brand werd verwoest. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond met de lange voor- of oostgevel aan de Laan ten Boomen. De noordwestgevel ligt aan de Heesvenstraat. De boerderij ligt vrij op het perceel. Aan de zuidoostkant een nieuwe aanbouw aan de stal. Op het erf een voormalige paardenstal annex karrenloods nu schuur en een bakhuis.

omschrijving:

De éénlaagse boerderij heeft een zadeldak tussen tuitgevels, gedekt met grijze tuile du Nord pannen. Het woongedeelte, dat zich aan de noordkant van de boerderij bevindt, heeft hoekpilasters. Het is symmetrisch van opzet en drie traveeën breed, zowel in de voor- als in de kopgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband met speklagen van gele baksteen en eencementen plint. De gele steen komt ook afwisselend voor met de rode steen in de segmentbogen van de muuropeningen en rond vensters in de zijgevel. Onder de dakrand siermetselwerk.

In de getoogde muuropeningen cementen boogtrommels met bruinen zwart gekleurde bloemblad-versiering in reliëf. De ramen zijn voorzien van T-vensters met een zesruitsroedenverdeling en luiken met aan de bovenkant een persienne of jalouzie. In de bovenlichten van de vensters geel en groen geornamenteerd glas. Gietijzeren balkankers met palmetmotief.

Het bedrijfsgedeelte heeft betonnen stalramen met tweeruitsverdeling. Het woongedeelte heeft grotendeels een gaaf interieur met eenvoudige detaillering. Het stalgedeelte is gewijzigd. De schuur heeft een zadeldak gedekt met grijze romaanse pannen, hier bestaat het opgaande werk uit rode Belgische steen gemetseld in kruisverband. Het bakhuis, waarvan de oven niet meer aanwezig is, heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen. Het erf is omzoomd door een beukenhaag.

waardering

De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied.

Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en vernieuwing van de langgevelboerderij in het Interbellum en vormt het sluitstuk van een ontwikkeling, welke is vastgelegd in de reeds eerder in deze omgeving beschermde boerderijen. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere, maar voor een boerenhuis betrekkelijke rijke, aan de woonhuisbouw ontleende ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarden wegens de ligging in een waardevolle en gave agrarische buurtschap. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als zodanig zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLaan Ten Boomen305715 ABLierop

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SomerenN146

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920exactvervaardiging