Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512377
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 december 1999
Kadaster deel/nr: 
82649/138
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Someren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Someren
X-Y coördinaat: 
177573 - 377518

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding:

HERENHUIS gebouwd in 1919 in traditionalistische vormen met motieven van de Engelse Landhuisstijl voor de fabrikant vande strohulzen- en capsulesfabriek N.V. Bakermans. De fabriek, die op de hoek van de Dorpsstraat/Dorpweg stond, is in 1926 afgebrand.

Het huis ligt op een terras midden op het perceel, ca. 1.00meter boven de kruin van de weg. De voor- of zuidgevel ligt aan de Speelheuvelstraat.

Het herenhuis is nu in gebruik als huisartsenpraktijk. Aan de noordwestkant zijn hiervoor een dienstingang en garage aangebouwd. Beide onderdelen van het huis behoren niet tot het monument.

Omschrijving:

Het kubusvormige, klassieke bakstenen huis is symmetrisch vanopzet met geblokte hoekpilasters. Het huis is bekroond dooreen hoog overstekend schilddak met een geknikte voet. Op de nok twee hoekschoorstenen. Het dak is gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Goot en overstek van het dak worden gedragen door voluutvormige consoles. De voorgevel bestaat uit drie traveeën, waarvan de buitenste risalerend zijn. In de rechter travee een driezijdige erkergedeeltelijk van hout en baksteen onder platdak. De monumentale ingangspartij heeft een rondbogig bovenlicht voorzien van stervormige roedenverdeling. Boven de voordeur op de verdieping een houten balkon. Voor het portiek een frontale gemetselde trap van vijf treden met bordes. Aan de noordkant heeft het huis een serre-uitbouw onder platdak en aan de oostkant een stenen erker met erboven eenbalkon. De vensters van het huis hebben alle bovenlichten voorzien van kleine roedenverdeling. Op de verdieping kruisvensters. Het opgaande muurwerk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband. Voor de hoekpilasters zijn imitatie handvormstenen gebruikt. Het muurwerk van de rondgaande plint van het huis en de ingangspartij is gemetseld in kruisverband. Boven de kozijnen hanenkammen.

waardering:

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen op een markante locatie in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl, waarbij traditionele motieven en elementen van de Engelse landhuisstijl worden gebruikt om de representatieve werkingvan het pand te versterken. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSpeelheuvelstraat25711 ATSomeren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SomerenH2789

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191919globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bakermans ; Noord-Brabantopdrachtgever