Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512473
Complexnummer
512469 - Gebouwcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/89
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Lekkerkerk D 7679
Schuwacht 5, 2931 BA te Krimpen aan de Lek

Omschrijving

Inleiding

DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk.

Omschrijving

Eénlaags, deels onderkelderde, DIENSTWONING heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is vanaf een gepleisterde plint opgetrokken in gele baksteen onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt wolfsdak. De vensters van het pand hebben achtruits bovenlichten onder hanekammen. De voorgevel (noord) heeft links een inspringende hoek met de entree en een venster. De dakschilden worden gedragen door een korbeel. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee vensters en op de verdieping een kleiner venster. In de rechter zijgevel (west) zijn drie vensters geplaatst. De achtergevel gaat schuil achter een aanbouw onder een lessenaarsdak. De linker zijgevel is nagenoeg blind.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architctuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een bij een utilitair complex behorende dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl. Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De dienstwoning heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel aan elkaar gerelateerde panden en is beeldbepalend gelegen aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512469. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver