512482 - St. Barnabas
Haastrecht B 4070
Grote Haven 8, 2851 BM te Haastrecht

Inleiding

Het in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken BAARHUISJE stamt vermoedelijk uit 1864. Het bevindt zich ten oosten van de van rijkswege reeds beschermde R.K. St. Barnabaskerk (mon.nr. 19921) op het in 1825 aangelegde kerkhof, dat in 1883 is vergroot. Oorspronkelijk stond het baarhuisje bij de ingang van het kerkhof, sindsdien is het echter verplaatst naar de uiterste zuidoosthoek, grenzend aan de oever van de Hooge Boezem.

Beschrijving

Vrijstaand, symmetrisch opgezet, éénlaags houten baarhuisje op een rechthoekig grondvlak onder een met zinken platen belegd zadeldak. De nokrichting ligt in oost-westrichting, parallel aan de kerk. De houten windveren hebben een makelaar met als funerair motief een vlam. De gootlijsten aan de lange zijden hebben aan de onderrand een gekarteld motief.

Boven een betonnen plint bestaan de wanden tussen verticale stijlen uit houten rabatdelen. In beide langsgevels is een rechthoekig ventilatierooster geplaatst. De voorgevel (west), een puntgevel met in het midden een paneeldeur met daarboven een roosvenster, is voorzien van decoratief gietijzeren traliewerk. De achtergevel (oost) is blind.

Waardering

Het baarhuisje is cultuurhistorisch van algemeen belang als uitdrukking van een ontwikkeling in het begrafeniswezen uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Het is architectuurhistorisch van algemeen belang als zeer gaaf en karakteristiek voorbeeld van een houten baarhuisje uit het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Het heeft een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van met de overige complexonderdelen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Katholieke begraafplaats