Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512490
Complexnummer
512489 - Bisdom van Vliet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/126
Kadastrale aanduiding
Haastrecht B 3716
Bij Hoogstraat 166 a, 2851 BE te Haastrecht

Omschrijving

Inleiding

WONING voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet, in 1907 gebouwd in Eclectische stijl.

Omschrijving

Woning vanaf een vierkante plattegrond opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. De voorgevel heeft een hardstenen plint en een tuitgevel met een afgeronde tuit en een geprofileerde dakrand. De geveltop heeft een pinakelvormige bekroning.

De hoeklisenen met blokken van kunststeen worden aan de bovenzijde afgesloten door voluten van kunststeen. Op de begane grond zijn twee vensters geplaatst onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. Onder de vensters is een geprofileerde waterlijst van kunststeen aangebracht. Ter plaatse van de zolderverdieping is een kleiner venster eveneens onder een segmentboog met aanzet- en sluisteen geplaatst. In deze gevel zijn verschillende muurankers geplaatst.

De linker zijgevel is blind.

Waardering

De woning is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de relatie met het hoofdhuis Bisdom van Vliet.

De woning is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de eclectische bouwstijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De woning heeft een functionele en visuele relatie met het hoofdhuis Bisdom van Vliet en is beeldbepalend gesitueerd aan de Hoogstraat in Haastrecht.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512489. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver