Haastrecht B 3041
Hoogstraat 160, 2851 BE te Haastrecht
Hoogstraat 162, 2851 BE te Haastrecht

Inleiding

WOONHUIS in 1903 gebouwd in opdracht van de dames Drost waarschijnlijk naar ontwerpen van een neef (een architect met de naam J. Drost is bekend, een steen naast de voordeur vermeld de initialen "K.D." omgeven met attributen van een bouwmeester). De in Eclectische stijl vormgegeven villa staat op de plaats van een ouder buitenhuis getuige een geassembleerde gevelsteen uit 1724 in de achtergevel. Het woonhuis heeft een indeling die geïnspireerd is op de plattegronden van Engelse landhuizen uit het eind van de 19e eeuw waarbij de meeste vertrekken gegroepeerd zijn rond een centrale hal. Het huis is omgeven door een tuin met enkele volwassen bomen waaronder een monumentale treureik. Een smeedijzeren hek dient als erfscheiding, de achtertuin (noord) grenst aan de IJssel.

N.B. In 1938/'39 werd het huis voor bewoning door twee gezinnen geschikt gemaakt. Tegenwoordig is een deel van het pand in gebruik als praktijkruimte.

Omschrijving

Woonhuis vanaf een samengestelde plattegrond opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) met knipvoeg. Het pand bestaat grofweg uit een twee bouwlagen tellend rechthoekig deel links (west) en een twee lagen hoog achthoekig torenvormig deel rechts. Beide bouwdelen worden met elkaar verbonden middels een eenlagig tussenlid en een dwarsgeplaatst samengesteld bouwdeel daarachter (noord) dat deels verdiepingloos is. De verdiepingen en gevelranden worden geaccentueerd door metselwerk in gele verblendsteen. Het samengestelde dak is gedekt met eternietleien in Maasdekking en wordt bekroond door een piron boven het linker bouwdeel en een crête boven het rechter. Onder de uitkragende daklijst van het torenvormig bouwdeel is deels een uitgemetseld rondboogfries aangebracht. De vensters zijn gevat onder korf- of rondbogen voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De boogtrommels zijn gevuld met siermetselwerk in rode en gele baksteen. Tussen beide bouwdelen aan de voorzijde van het pand (zuid) bevindt zich de entree partij met een fraai gesneden eikenhouten deur onder een bovenlicht gevuld met glas-in-lood onder een glazen afdak steunend op ijzeren korbelen. De deur is toegankelijk via enkele hardstenen treden met een gietijzeren balustrade.

Rechts naast de deur een venster onder een tweelicht bovenlicht, geheel gevuld met glas-in-lood. De entreepartij bevindt zich onder een plat dak waarop een balkon met een houten balustrade geplaatst is. In het torenvormige rechter bouwdeel zijn in de voorgevel op de begane grond en de verdieping samengestelde vensters geplaatst. Daarboven een dakkapel onder een steekkap met piron. Het lagere bouwdeel daarachter heeft een venster op de begane grond. De achtergevel van het pand heeft diverse uitbouwen (waaronder ook na- oorlogse) waarin op de begane grond en de verdieping diverse vensters geplaatst zijn. Het rechthoekige bouwdeel aan de linker zijde heeft in de voorgevel op de begane grond en de verdieping twee vensters. Daarboven een dakkapel onder een steekkap omgeven door een houten fronton en houten pilasters met sierconsoles. In de zijgevel (west) van dit bouwdeel zijn op de begane grond en de verdieping diverse vensters geplaatst.

Interieur Oorspronkelijke indeling met globaal rond de hal gegroepeerde vertrekken.

Tochtportaal met tochtdeur onder een bovenlicht met fraai ajourwerk binnen een houten omlijsting met hoofdgestel en guttae. Marmeren vloeren. Monumentale trap met getordeerde houten balusters. In de traphal een met ajourwerk gevuld blind bovenlicht (vergelijkbaar met dat in het tochtportaal). Gehoutte deuren binnen een houten geprofileerde omlijsting. Woonkamer en suite.

Waardering

Het woonhuis is cultuurhistorisch van algemeen belang als typologisch voorbeeld van een monumentaal woonhuis uit het begin van deze eeuw.

Het woonhuis is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de Eclectische bouwstijl en de indeling die gebaseerd is op plattegronden van Engelse 19e eeuwse landhuizen.

Het woonhuis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Daarnaast heeft het pand enkele gave interieuronderdelen.

Het pand is stedenbouwkundig van algemeen belang als onderdeel van een reeks monumentale panden aan de Hoogstraat in Haastrecht en de beeldbepalende situering naast het huis Bisdom van Vliet. Tevens is dit pand gelegen in het te beschermen dorpsgezicht van Haastrecht.

Drost, J ; Zuid-Holland