Kloosterburen H 715
Tammingastraat 55, 9978 PB te Hornhuizen

Inleiding

Voormalige PASTORIE met aangebouwd KOETSHUIS behorend bij de Nederlands Hervormde kerk, die reeds van rijkswege beschermd is (monumentnummer 23670). Het pand is in 1886 gebouwd in eclectische trant op de fundamenten van een oudere pastorie. Tussen pastorie en kerk ligt een verenigingsgebouwtje dat wegens onvoldoende kwaliteit buiten bescherming valt. De pastorie ligt op een verhoging en heeft een grote tuin die van de straat gescheiden wordt door zes oude kastanjebomen en een ijzeren HEK, uit dezelfde tijd als de pastorie. Het in slechte staat verkerende hek bestaat uit twee gegroefde hoofdpijlers met gietijzeren dennenappel, twee beweegbare hekken met smeedijzeren regels en stijlen, en een vast hek bestaande uit gietijzeren pijlers met dennenappel en smeedijzeren regels en stijlen. Aan achterzijde grenst de tuin aan de begraafplaats. Een haag scheidt de kerkgrond van de pastoriegrond. De pastorie is niet meer in het bezit van de kerk.

Omschrijving

Voormalige PASTORIE opgetrokken op een vierkante plattegrond met gepleisterde gevels in blokmotief en een gepleisterd trasraam afgezet met gepleisterde rand. Het deels onderkelderde pand heeft een omlopend schilddak met een houten goot (oorspronkelijk kroonlijst), gedekt met deels een zwarte Friese geglazuurde golfpan en deels een rode Hollandse pan. Op de hoeken van de gevels pilasters. Het symmetrisch ingedeelde huis heeft zesruits vensters onder een ingekerfde strek. De hoofdentree bevindt zich in het middenrisaliet van de noordgevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur met twee rondboogvormige gietijzeren sierroosters met op het ene een "cartouche" met een leunende vrouwen- en op het andere een leunende mannenfiguur. De deur met bovenlicht heeft een houten omlijsting met forse kuif en pilasters die ter hoogte van het kalf eindigen in een composietkapiteel. Een natuurstenen stoep van drie treden verleent de toegang. In het dakvlak boven de entree bevindt zich een in blokken gepleisterde dakkapel met kroonlijstje en twee gekoppelde rondboogvensters in een omlijsting met kuif. De beide zijgevels hebben elk een schuin afgesneden omlijst rondboogvenster. De oostgevel heeft vier zesruitsvensters met in het trasraam een getoogd keldervenster. De westgevel heeft vier zesruitsvensters; de deur is niet origineel evenals de dakkapel aan deze zijde. In de zuidgevel bevinden zich een samengesteld venster (niet origineel) en een paneeldeur met bovenlicht en een stenen stoep (2 treden). Aan de westkant van de zuidgevel is een KOETSHUIS gebouwd, opgetrokken in rode baksteen onder een schilddak met zwarte geglazuurde Hollandse pannen en een goot op klossen. In de gevels muurankers, drie ijzeren roosvensters en twee kleine verticale vensters. Voorin een dubbele houten getoogde garagedeur. In de hoek die de zuidgevel maakt met de gevel van het koetshuis een uitgebouwd privaat van rode baksteen waarin een klein venster. De woning heeft een vrij gaaf INTERIEUR, waarbij onder andere de gang met imitatiemarmeren lambrizering, houten paneeldeuren en tochtdeuren onder een korfboogvormig bovenlicht met rozet van gekleurd glas bewaard zijn gebleven. In de beide voorkamers zijn de houten vensterbanken met weggewerkte blinden, de houten schouwen en de plafonds van papier-maché met stucwerk van belang.

Waardering

Pastorie met aangebouwd koetshuis en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een pastorie uit 1886 in eclectische stijl - vanwege de esthetische kwaliteit van het gebouw - vanwege het verzorgde, opvallende materiaalgebruik en de detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van pastorie en hek - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de ernaast gelegen Hervormde Kerk - vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)