512508 - Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Try
Giekerk C 4069
Giekerk C 3257
Rinia van Nautaweg 1, 9061 AA te Gytsjerk

Omschrijving

De DIRECTEURSWONING uit 1896 is opgetrokken in Eclectische trant, op een in blokken gepleisterde plint in roodbruine baksteen onder een afgeknot schilddak gedekt met geglazuurde zwarte Friese golfpannen; in het dakschild aan de voorzijde twee kleine dakkapellen onder geknikte tentdakjes met piron en wangen met voluutdecoraties. Onder de goot een fries met afwisselend schoon metselwerk en velden met vlechtwerk van helrode baksteen boven de vensters; geprofileerd waterlijstje aan de onderzijde van het fries. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed en heeft hoeklisenen en een middenrisaliet met topgevel. De spaarvelden in de hoeklisenen zijn gevuld met vlechtwerk van helrode baksteen. De geveltop heeft wit geschilderde natuurstenen aanzetstenen en dekplaten; uitkragende gemetselde toppilaster op wit geschilderde kraagsteen en bekroond met een smeedijzeren sierornament met windvaan.

In het middenrisaliet een paneeldeur (1921) onder bovenlicht. De vensters, met glas-in-lood bovenlicht onder segmentboog strekken, hebben boogtrommels gevuld met decoratief metselwerk van gele, rode en zwarte kalkzandsteen. Tegen de zuidgevel een grote houten serre met glas-in-lood bovenlichten op een gemetselde plint met pleisterwerk in blokken. Het BEDRIJFSGEDEELTE is opgetrokken in roodbruine bezande baksteen onder een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen. De oorspronkelijke indeling van het gebouw is vooral aan de noordgevel nog goed af te lezen: drie vensterassen met centrale entree van de voormalige boterkelder, vervolgens zeven vensterassen van het karn- en centrifugelokaal en tenslotte de vier vensterassen van het oproomlokaal. Enkele vensters onder strekken hebben nog de originele twaalf- en achtruits onderverdeling en in de dagkanten de duimen van de oorspronkelijke luiken. De rest van deze gevel wordt grotendeels oversneden door een (vernieuwde) aanbouw. De afgeknotte topgevel aan de achterzijde vertoont dezelfde detaillering als de gebouwen uit 1921, met gemetseld trasraam, lisenen en fries.

Waardering

Het hoofdgebouw van de voormalige zuivelfabriek Trynwâlden uit 1896 bestaande uit een woonhuis en achtergelegen bedrijfsgedeelte, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als ruimtelijke en functioneel hoofdonderdeel van het complex Trynwâlden;

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur;