512508 - Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Try
Giekerk C 4070
Rinia van Nautaweg 3, 9061 AA te Gytsjerk
Rinia van Nautaweg 3 A, 9061 AA te Gytsjerk

Omschrijving

KANTOOR/LABORATORIUM/MELKONTVANGST. Het traditionele gebouw op I-vormige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak. Tussenlid met twee bouwlagen. Gevels met gemetseld trasraam, lisenen en fries. Topgevels met natuurstenen dekplaten en brede tuit met gepleisterde bloktand en bekroond met geknikte dekplaat.

In de voorgevel is een rechthoekige gepleisterde plaquette met het opschrift: 'Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Trynwâlden' in vergulde letters in dieptereliëf. Aan weerszijden daarvan ruitvormige gepleisterde velden met de tekst 'Anno 1921'. Het kantoorgedeelte heeft driedubbele vensters met wit geschilderde natuurstenen onderdorpels en vierruits bovenlichten onder strekken. In de zuidgevel vormt een dubbele geverniste paneeldeur met vierruits bovenlicht onder houten luifel de toegang tot het kantoor. In de zijgevels zijn meerruits begane grond- en verdiepingsvensters van verschillend formaat. Tegen de noordgevel is een betonnen laadplatform onder een houten luifel op ijzeren kolommen. Een ijzeren trap leidt naar de verdiepingsdeur. De zij- en achtergevels van de melkontvangst in het achterste gedeelte van het gebouw zijn grotendeels vernieuwd.

Tussen dit gebouw en het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw is een brug bestaande uit een deels gedicht houten raamwerk op een ijzeren spant. Over deze brug liepen oorspronkelijk de leidingen van het wei- en karnemelklokaal naar het karn- en centrifugelokaal.

Het kantoor/laboratorium en melkontvangst van Trynwâlden uit 1921 is van algemeen belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex van de zuivelfabriek;