512508 - Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Try
Giekerk C 4070
Bij Rinia van Nautaweg 3, 9061 AA te Gytsjerk

Omschrijving

Het WASLOKAAL uit 1921 van één bouwlaag is opgetrokken in een traditionele trant in bruine baksteen en gebouwd als kleed- en wasruimte voor de fabrieksarbeiders. Tegen de voorgevel met gemetseld trasraam, lisenen en een gemetseld fries staat een houten luifel op houten kolommen die op gemetselde muurtjes rusten; vernieuwde entree; in de geveltop een zesruitsvenster. De originele entree bevindt zich nog in de zuidgevel: een paneeldeur met drieruits bovenlicht en zijlichten. In de noordgevel negenruitsvensters en drie kleine vensters. De achtergevel heeft lisenen en een fries als in de voorgevel.

Het waslokaal uit 1921 is van algemeen belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex de Trynwâlden;