Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512515
Complexnummer
512514 - Jelte Binneshûs
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82796/174
Kadastrale aanduiding
Giekerk C 2014
Rengersweg 53, 9062 EC te Oentsjerk

Omschrijving

Omschrijving

Het WOONHUIS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken heeft een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Lucas IJsbrandspannen en aan de bovenzijde voorzien van een geprofileerde lijst. Kleine houten dakkapellen met pilasters en frontonbekroning in de zijschilden van het dak. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen boven een in blokken gepleisterde plint.

De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet en speklagen die net als de doorlopende onderdorpels van de vensters wit geschilderd zijn; houten fries onder een uitkragende kroonlijst; eenvoudige houten attiek. De wanden van de segmentboogportiek in het middenrisaliet zijn betegeld en op het tongewelf is een hemel met wolken geschilderd. De geverniste eikenhouten dubbele paneeldeur is rijk gedecoreerd en heeft een segmentboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van de entree aan elke kant drie vensters met bovenlicht onder segmentboog strekken met gepleisterde en geschilderde aanzet- en sluitstenen; in de boogtrommels en op een gepleisterd veld boven de portiek Art Nouveau stucdecoraties. Boven de entree is een gemetselde kajuit met witte speklagen onder plat dak met kroonlijst. De vensterpartij met openslaande ramen heeft een segmentboog strek.

In de zijgevels van het huis bevinden zich blinde vensterpartijen met dezelfde detaillering als in de voorgevel. Tegen de achtergevel staat een met zink beklede luifel op houten kolommen waaronder openslaande paneeldeuren.

Het INTERIEUR van het huis is nog grotendeels intact. Het plafond van de gang heeft een rozet van houtsnijwerk en is met geometrische patronen beschilderd; in de voorkamers plafonds met geometrisch geprofileerd lijstwerk, zwart marmeren schoorsteenmantels en gedeeltelijk vensterbanken en luiken.

Waardering

Het woonhuis uit 1909 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de bouwstijl, waarin Eclectische en Art Nouveau elementen zijn toegepast;

- vanwege de detaillering in ornamentiek;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel in- als exterieur;

- vanwege de beeldbepalende functie voor het aanzien van Oentsjerk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512514. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jong, B.R. de ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur