512514 - Jelte Binneshûs
Giekerk C 2014
Bij Rengersweg 53, 9062 EC te Oentsjerk

Omschrijving

Het KOETSHUIS behorend bij het renteniershuis uit 1909, is opgetrokken in gele baksteen met rode bakstenen sierbanden en lisenen, op rechthoekige plattegrond. Het huis staat onder een zadeldak gedekt met zwarte Friese golfpannen; topgevel aan de voorzijde met geschulpte windveer en makelaar; een roosvenster met radialen in de geveltop; een opgeklampte deur en een getoogd negenruitsvenster onder segmentboog strekken van rode baksteen. In de zuidgevel dubbele opgeklampte inrijdeuren en een opgeklampte deur naar de paardestal; daartussen een klein getoogd vierruits venstertje in de liseen. De noordgevel is blind.

Het koetshuis te Oentsjerk uit 1909 behorende bij de rentenierswoning, is van algemeen belang:

- als essentieel ruimtelijk-functioneel onderdeel van het complex;