512517 - Boerderijcomplex
Hardegarijp H 1110
Langedyk 17, 9254 DP te Hurdegaryp

Omschrijving

De ARBEIDERSWONING uit het midden van de negentiende eeuw in ambachtelijk-traditionele stijl is in gele baksteen opgetrokken met een krimp aan beide zijgevels. Het bovenste gedeelte van de achtergevel is uitgevoerd in rode baksteen. Het zadeldak met wolfeind is gedekt met riet. In de voorgevel zijn twee zesruits schuifvensters en bovenin vierkante zaadvensters. De noordelijke zijgevel heeft een klein keldervenster en een vierruitsvenster. De entree met (vernieuwde) deur en zesruits zijlicht bevindt zich in de zuidgevel. In de achtergevel een horizontaal gedeelde opgeklampte deur met zijlicht.

Waardering

De arbeiderswoning uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex van arbeiderswoning met stookhok;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid;