512525 - Kerkelijkcomplex
Rijksstraatweg 15, 9257 DR te Noardburgum

Omschrijving

CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel/schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen; windveer met decoratief sierspant en makelaar; schoorsteen. Het lokaal staat met de voorgevel naar de kerk gericht. Over de voorgevel loopt een smalle sierband van rode en gele kalkzandsteen. Centraal in de voorgevel dubbele houten paneeldeur met drieruits bovenlicht, onder rondboog strek die, evenals de decoratieve invulling van de boogtrommel is gemetseld in rode en gele kalkzandsteen. In de zijgevels aan beide zijden drie rondboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de koppen. De achtergevel is blind.

Waardering

Het eind negentiende eeuwse catechisatielokaal met voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering is van algemeen belang:

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de samenstellende onderdelen van het complex;

- vanwege de voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering;