512530 - Boerderijcomplex
Oostermeer K 655
Lânsbuorren 11, 9262 VA te Sumar

Omschrijving

BOERDERIJ met DWARSHUIS waarvan het dwarshuis via een hals onder plat dak is verbonden met de schuur. De gevels zijn opgetrokken in een roze kalkzandsteen boven een uitkragende plint van grijsblauwe kalkzandsteen. Het schilddak van het dwarshuis is gedekt met zwarte Friese golfpannen; twee schoorstenen op nokhoeken; aan de voorzijde boven de entree een gemetselde dakkapel onder plat dak, met gedecoreerde hoekpilasters; T-venster en een balkon zonder hek op geprofileerde consoles. Het wolfsdak van de schuur is gedekt met cementpannen; uileborden met een driehoekig venstertje en zwanen aan weerszijden van de makelaar. De symmetrische voorgevel van het dwarshuis heeft een centrale entreepartij in segmentboogvormig portiek met aan weerszijden daarvan en op de hoeken gedecoreerde pilasters; tussen de vensters en onder de -nieuwe- goot horizontale sierbanden van gele strengperssteen. In de betegelde portiek is een geverniste dubbele paneeldeur met sierijzers onder bovenlicht. De vensters met bovenlicht staan onder segmentboogstrekken met decoratief gepleisterde boogtrommels en rode geglazuurde bakstenen vensterbanken. In de hals zijn vensters met bovenlicht onder strek; in de zijgevels roosvensters. Aan weerszijden van het dwarshuis in de voorgevel van het SCHUURGEDEELTE zijn hoog geplaatste getoogde stalvensters met sierroedenverdeling; daaronder zesruitsvensters met sierroedenverdeling in de kop; identieke vensters in de zijgevels van de schuur. Centraal in de achtergevel is een horizontaal gedeelde opgeklampte staldeur tussen zijlichten; aan weerszijden een kleinere opgeklampte staldeur en grote deeldeuren in een iets terugliggend gevelvlak.

De boerderij met dwarshuis uit 1909 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex;