512539 - Boerderijcomplex
Oostermeer M 487
Boerestreek 6, 9261 XL te Eastermar

Omschrijving

De eenvoudige KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1851 is in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken in bruine handvormsteen. De kop met topgevel en nokschoorsteen onder zadeldak is gedekt met zwarte Hollandse pannen. Het zadeldak met wolfseind van het schuurgedeelte is aan de voorzijde gedekt met zwarte cementpannen, de overige schilden hebben een rietdekking; uileborden met door zwanen geflankeerde makelaars; grote staafankers in alle gevels en vlechtingen in de voor- en achtergevel van de schuur.

In het woongedeelte staan de vensters met bovenlicht onder strekken, in de zuidgevel onder rollagen. In de noordgevel is een (nieuwe) deur en in de voorgevel van de schuur een entree met opgeklampte horizontaal gedeelde deur onder vierruits bovenlicht. In de noordgevel van de schuur is een dubbel zesruits schuifvenster; in de zijgevels negenruitsvensters onder rollagen en getoogde stalvensters met sierroedeverdeling. De achtergevel heeft een grote dubbele deeldeur en zesruits rondboogvensters met diefijzers aan de binnenzijde.

De kop-rompboerderij uit 1851 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de eenvoudige Ambachtelijk-traditionele vormgeving;