512543 - Nieuw Stedma
Oostermeer M 1512
Grote Hornstweg 16, 9261 VW te Eastermar

Omschrijving

Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengperssteen onder afgeknot schilddak gedekt met zwarte geglazuurde Lucas IJsbrandt pannen; in de dakschilden kleine dakkapellen met negenruitsvensters onder lessenaardak met daktegels en schoorstenen met keramische rookverdelers in de dakschilden aan weerszijden. In de voorgevel een uitbouw met afgeplatte topgevel onder afgeknot zadeldak. Uitkragende gemetselde plint; sierbanden van oranje geglazuurde baksteen ter hoogte van dorpels en kalf van de vensters. Onder de gootlijst op geprofileerde klampen is een gepleisterd fries. De topgevel bevat een gepleisterd keperboogfries en natuurstenen dekplaten, bovenop met Art Nouveau decoraties. Hoog opgemetselde hoekpilasters bekroond met witte gedecoreerde siersteen. In fraai betegeld portiek een dubbele paneeldeur met Art Nouveau decoraties en sierijzers onder bovenlicht. Vensters onder bovenlicht met segmentboog strekken en vensterbanken van oranje geglazuurde baksteen. Decoratief beschilderde deels gepleisterde en deels met hout ingevulde boogtrommels. In de geveltop (nieuwe) vensterpartij onder natuurstenen latei en balkonhekje. In elke zijgevel een extra entree met paneeldeuren.

SCHUURGEDEELTE van roodbruine strengpersstenen onder deels door zwarte Friese golfpannen en deels door golfplaat gedekt schilddak met uileborden. Dubbele opgeklampte inrijdeuren met vierruitsvensters onder segmentboog strek en decoratieve boogtrommel in de voorgevel van de schuur. Getoogde gietijzeren zesruitsvensters en getoogde stalvensters met sierroedeverdeling in de zijgevels. Dubbele opgeklampte deeldeuren in de achtergevel. Halfsteens rollagen van gele kalkzandsteen.

INTERIEUR met veel originele elementen met typische Art Nouveau detaillering, zoals plafonds, paneeldeuren, lambrizering in de gang, deels betegelde stookplaatsen met monumentale marmeren schoorsteenmantels.

De rentenierswoning met schuurgedeelte uit 1912 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex van rentenierswoning en bijschuur;