Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512557
Complexnummer
512556 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82798/121
Kadastrale aanduiding
Bergum C 3195
Greate Buorren 42, 9263 PN te Garyp

Omschrijving

Omschrijving

Vrij gave KOP-ROMPBOERDERIJ opgetrokken in roodbruine baksteen. Het voorhuis heeft een zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; een schoorsteen voor op de nok; geprofileerde goot op klossen. Het schuurgedeelte staat onder een schilddak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen aan de voorzijde en ongeglazuurde op de rest van het dak; op de nok een schoorsteen; uileborden; houten goten met houten klossen aan de voorzijde en gemetselde klossen aan de achter- en zijkanten. De topgevel van de 'kop' heeft een kop-strekrollaag langs de dakrand, rozetankers en een boogvormige metseldecoratie in de top. In de voorgevel bevinden zich twee getoogde zoldervensters onder rollaag en twee getoogde zesruitsvensters onder gemetselde wenkbrauwboog, die terugkeren in de zijgevels. In de westgevel nog een zesruitvenster; kelderraam onder strek.

In de voorgevel van de 'romp' bevindt zich de geverfde houten voordeur met getoogd bovenlicht met gietijzeren levensboom; rechts van de deur twee getoogde zesruitsvensters en daarnaast twee lager geplaatste melkkamervensters met diefijzers en tot de wisseldorpel met luiken geblindeerd; alle vensters onder strek. De westgevel van het SCHUURGEDEELTE heeft ijzeren getoogde drieruitsvensters; de oostgevel heeft ijzeren rondboogvensters met tracering; een staldeur; in een terugspringend geveldeel een deur met bovenlicht en een zesruitsvenster ernaast. De achtergevel van het schuurgedeelte heeft dubbele deeldeuren en twee staldeuren, waarvan de ene een bovenlicht en zijlicht heeft en de andere alleen een bovenlicht; vensters variërend in grootte en materiaalgebruik; deuren en vensters onder rollaag.

Waardering

De laat 19de eeuwse kop-rompboerderij is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de regionaal karakteristieke vormgeving en detaillering;

- als voorbeeld van een kop-rompboerderij met melkkamer voor in de romp;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512556. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1886
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden