512559 - Boerderijcomplex
Bergum H 503
Westerein 23, 9263 PC te Garyp

Omschrijving

KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1873 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen. De KOP heeft een zadeldak, gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen. Rozetankers aan de gevels. De topgevel eindigt in een schoorsteen met kap en heeft een brede rollaag langs de dakrand; getoogde vierruits schuifvensters: twee in de voorgevel en één in de beide zijgevels; twee getoogde vierruits zoldervensters in de geveltop; decoratieve strekken boven alle vensters.

De ROMP staat onder een schilddak, waarvan het voorste gedeelte met zwarte Friese golfpannen en de schuur met riet is gedekt; uileborden. In de voorgevel van de romp is de entree tot het woongedeelte: een houten deur met een glasruit en getoogd bovenlicht; naast de deur een gevelsteen met opdrachtgever en bouwjaar: O.W. Hoekstra, 1873. Ernaast drie getoogde vierruits schuifvensters onder strek.

In de zuidelijke zijgevel van de romp een melkkamervenster met diefijzers; een terugliggende toegangsdeur met boven- en zijlicht en getoogde schuurvensters met ijzeren tracering onder strek. In de noordelijke zijgevel een aankapping waarin een samengesteld raam; keldervenster met diefijzers. Verder in de noordgevel dubbele schuurdeuren en getoogde houten zesruits vensters onder rollaag. In de achtergevel dubbele hoge deeldeuren, een staldeur met boven- en zijlichten met roedeverdeling en een samengesteld venster; bovenin de gevel een opening voor de kippen.

De kop-rompboerderij uit 1873 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex;