Lageweg 45, 9251 JV te Burgum

Inleiding

WOONHUIS annex KANTOOR in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl aan één van de hoofdstraten van Burgum. Het pand is in 1923 in opdracht van notaris J. Elsinga gebouwd, naar een ontwerp van de architect Hero Feddema uit Leeuwarden. Achter het huis ligt een gedeeltelijk door meidoorns en beukenhagen omzoomde tuin, de zogenoemde notaristuin, met wandelpaden, enkele zeer oude bomen (eik, rode beuk, Amerikaanse beshulst) en, uit omstreeks 1923, een rondeel van kastanjes en groene beuken en aanplant van rododendrons.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op vierkante plattegrond onder uitkragende mansardekap gedekt met rode Hollandse pannen, met een aanbouw onder plat dak; een gemetselde schoorsteen op de nok. In elk dakschild zijn dakkapellen met zesruitsvensters; centraal aan de voorzijde een úitstekend schilddak met dakraam, als overkapping van de portiek entree. In het dakschild aan de achterzijde is centraal een traplicht dat bestaat uit drie smalle hoge drieruitsvensters met glas-in-lood; rechts daarvan openslaande deuren naar het platte dak; een hoge gemetselde schoorsteen en een dakkapel.

De gevels zijn opgetrokken uit bezande bruingrijze baksteen met een iets uitkragend trasraam van rode bezande baksteen. De risalieten aan weerszijden van de entree zijn uit dezelfde rode baksteen gemetseld.

De uitgebouwde portiek centraal in de voorgevel rust op gemetselde kolommen met uitkragende sierbanden die staan op gemetselde muurtjes; geverfde voordeur met opgelegd ruitvormig paneel met zijlichten en drieruits bovenlicht; in de hoeken van de portiek naast de deur kwartcirkelvormige met zink beklede houten bloembakken. Aan elke zijde van de entreepartij twee negenruitsvensters.

In de zijgevels zijn negenruits- en zesruitsvensters van verschillend formaat; ongeveer in het midden van de linkerzijgevel een paneeldeur als entree van het kantoor.

Rechts tegen de achtergevel is de aanbouw met trapsgewijs risalerende zuidgevel. In het midden van de achtergevel bevindt zich een deur onder drieruits bovenlicht; links een schuifdeur met glasruit, zesruits zijlichten en vierruits bovenlicht, die toegang geeft tot het terras.

Het INTERIEUR bevat veel originele elementen waaronder marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren en een granieten gangvloer. Bijzonder is de aanwezigheid van de grote stalen kluis in het kantoorgedeelte.

Het woonhuis annex kantoor uit 1923 te Burgum is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als gaaf voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School;