Giekerk D 1346
Van Sminiaweg 85, 9064 KG te Aldtsjerk

Inleiding

Sober vormgegeven WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand ligt direct aan de verharding van de weg op een langgerekte kavel grond, die aan de achterzijde aan de Murk grenst. Het is in 1911 opgebouwd op de fundamenten van de woning die er voorheen stond, in opdracht van W. de Boer te Oudkerk. Met de uitvoering was S. Postma uit Giekerk belast. Oorspronkelijk bestond de rentenierswoning uit een voorhuis met grote schuur. De schuur is omstreeks 1990 ingestort. Aan de achterzijde van het pand bevindt zich nu een aankapping met een nieuw opgetrokken gevel.

Omschrijving

De RENTENIERSWONING is vijf traveeën breed en is opgetrokken in roodbruine baksteen. Het schilddak is aan de voor- en zijkanten gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen en aan de achterzijde met zwarte geglazuurde Hollandse pannen; gemetselde kajuit met openslaande vensters aan de voorzijde en een ijzeren roosvenster aan de zijkanten; twee schoorstenen met kappen. Aan de bovenzijde der gevels een kroonlijst; sierankers. In het midden van de voorgevel is een dubbele paneeldeur met bovenlicht; aan elke zijde twee T-vensters. De zijgevels hebben eenzelfde venster en een kelderraam. Vensters en deur staan onder strek; een roosvenster in de zuidelijke zijgevel.

Het INTERIEUR is betrekkelijk gaaf met onder andere originele paneeldeuren, balkenplafonds, schouw en bedsteden-kastenwand in de voorkamer.

De rentenierswoning uit 1911 is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als regionaal typerend voorbeeld van een rentenierswoning;