Giekerk F 1141
Kaetsjemuoi-wei 35, 9063 JK te Mûnein

Inleiding

Eenvoudige ARBEIDERSWONING van het krimpentype, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl en daterend uit ongeveer 1870. Het pand staat op een onregelmatige kavel, die deels wordt omzoomd door een sloot met boomwallen. De woning staat schuin naar de weg gekeerd. De bijgebouwen bij de woning vallen buiten bescherming van rijkswege, wegens te weinig monumentale waarde.

Omschrijving

Arbeiderswoning op een rechthoekige plattegrond met één krimp. Het pand is opgetrokken in rode vormbakstenen en wordt gedekt door een driezijdig rieten schilddak met uilebord. De topgevel met vlechtingen eindigt in een vernieuwde schoorsteen. In de voorgevel staan twee H-vensters asymmetrisch in de gevel; ernaast een kelderraam. In de geveltop twee rondboogvormige zoldervensterjes. De zuidgevel bevat een H-venster en een gekoppeld T-venster. Alle vensters staan onder een halfsteens rollaag. De noordgevel heeft twee kleine vensters in het schuurdeel. De toegangsdeur tot de woning bevindt zich aan de achterzijde in een jongere platte aanbouw; naast de aanbouw een rond gietijzeren roostertje in de achtergevel.

De arbeiderswoning van het krimpentype uit circa 1870 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een arbeiderswoning met schuurgedeelte in de Friese Wouden;