Oostermeer K 6
Greate Buorren 23, 9262 SB te Sumar

Inleiding

PASTORIE van de Nederlands Hervormde Gemeente. Het pand is oorspronkelijk in 1930 als woonhuis ontworpen door architect C. de Boer uit Drachten, bekend van de "Papegaaienbuurt". Het is uitgevoerd in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De pastorie is gelegen aan de hoofdweg van het dorp, de doorgaande weg naar Eastermar, op een kleine kavel. De na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde van de woning valt buiten de bescherming van rijkswege. De woning is omgeven door een tuin die van de straatzijde wordt afgeschermd door een gemetseld muurtje waarop een ijzeren hekwerk is bevestigd. De Nederlands Hervormde kerk aan de Greate Buorren 14 is Rijksmonument, mon.nr. 252482.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis op een onregelmatige rechthoekige plattegrond met -nieuwe- uitbouw aan de achterzijde. Het pand is in rode gesinterde stenen opgetrokken, in kettingverband gemetseld, onder een met zwarte geglazuurde pannen gedekt wolfsdak; ruime overstekende houten goot; schoorstenen op de nokhoeken; een hoge schoorsteen in het dakschild; in het voorste dakschild een dakkapel met drie vensters. Aan de westgevel van het pand is een driezijdige erker uitgebouwd. De erker aan de voorzijde van de woning gaat op de verdieping over in een loggia met openslaande deuren met horizontale roedenverdeling, onder vijfzijdig tentdak op vier houten kolommen. Op de gemetselde borstwering van de loggia is het bouwjaar 1930 van het huis aangebracht in gebakken steen. De deels samengestelde, deels enkelvoudige vensters hebben merendeels glas-in-lood bovenlichten; in de oostgevel is een verticaal verdiepingsvenster geheel met glas-in-lood. In de oostgevel staat de houten geverniste toegangsdeur met glas-in-lood zijlichten onder een luifel op twee dubbele houten pilaren; klein ommuurd bordes. Onder de vierruitsvensters in de kopgevels hangen houten bloembakken.

Het woonhuis uit 1930 te Sumar is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een regionale uitvoering van de stijl van de Amsterdamse School;