Burgemeester van der Borchstraat 29, 7451 CG te Holten

Inleiding

WOONHUIS ANNEX PRAKTIJK "de Zonnebelt" in 1933 gebouwd naar ontwerpen van de architect J.J.M. Vegter. Het huis werd gebouwd voor de broer van de architect G.S.E. Vegter die in Holten dierenarts was. Het huis is vormgegeven naar opvattingen van de Delftse School. Het harmonieert met de landelijke architectuur van Holten; heeft een schuin dak, een gesloten bouwvorm en houten ramen met luiken in gemetselde muren. Het huis staat teruggerooid van de weg met de nok evenwijdig aan de straat en is bereikbaar via een steile, door bomen begrensde oprit. De tuin is ontworpen door Mien Ruijs en heeft onder andere een ommuurde tuin aan de oostzijde van het huis die aan de zuidzijde door een rij geschoren linden van het voorterrein is gescheiden.

Het meubilair behorend bij het huis is speciaal daarvoor ontworpen door de architect S.J. van Embden en is nu in bruikleen bij het Nederlandse Architectuurinstituut in Rotterdam.

In de rechterzijgevel is een glas-in-lood venster geplaatst van de kunstenaar Hans Basart.

Omschrijving

Onderkelderd woonhuis opgetrokken in gele handgevormde baksteen onder een met zwarte geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Tegen de linkerzijgevel bevindt zich een éénlaags aanbouw afgesloten door een zadeldak. De vierruits vensters zijn behangen met luiken en voorzien van decoratieve ontlastingsbogen.

Voorgevel met entree en zijlicht met diefijzers en brievenbus.

Boven de deur is een mozaïek aangebracht met de afbeelding van een zon achter een heuvel en de naam van het huis. Links van de deur een halfrond keldervenster, twee smalle vensters en een dubbel venster. Rechts een dubbel venster. Op de verdieping twee vierruits vensters, een rond venster en dubbele glasdeuren achter een frans balkon.

De rechterzijgevel heeft een glas-in-lood venster en dubbele zesruits terrasdeuren met luiken. Op de verdieping een houten balkon op gemetselde consoles met daarachter dubbele glasdeuren, een vierruits venster en twee vierruits vensters in de nok. In de achtergevel zijn een enkel en een dubbel vierruits venster geplaatst, rechts een deur. Op de verdieping een dubbel vierruits venster en twee kleine vensters. Geheel rechts een dubbele balkondeur achter een frans balkon.

De linkerzijgevel is voorzien van een klein venster op de begane grond en twee kleine vensters in de nok.

De aanbouw heeft aan de voorzijde een dubbele garagedeur en in het terugliggende geveldeel een deur. Aan de achterzijde zijn een deur en twee kleine vensters geplaatst.

De indeling van de vertrekken is oorspronkelijk met onder meer een apotheek/spreekkamer met houten kasten en een eet- en woonkamer. Op de verdieping de slaapvertrekken en een woonvertrek voor de grootmoeder. Op zolder is een dienstbodenkamer afgetimmerd. De plinten in de hal en de open haard zijn gedecoreerd met grijs-blauw geglazuurde tegeltjes. Het kleurenschema met witte muren en witte plafonds is in sommige vertrekken nog terug te vinden.

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een woonhuis in Delftse School-stijl;