Hilversum K 2593
Hilversum K 2137
Koningsstraat 7 B, 1213 AW te Hilversum
Koningsstraat 7 C, 1213 AW te Hilversum
Koningsstraat 7 D, 1213 AW te Hilversum
Koningsstraat 7 E, 1213 AW te Hilversum

Inleiding

STUDIOGEBOUW van de Katholieke Radio Omroep (KRO), gebouwd naar ontwerp van architect Willem A. Maas (1897-1950) in zakelijk expressionistische bouwtrant in de periode 1936-1938. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de zuidwestzijde van de Emmastraat. De kunstnijverheidstoepassingen in en aan het gebouw dateren van omstreeks 1938 en zijn door katholieke kunstenaars vervaardigd. De drie bas-reliëfs op de voorgevel zijn van Suzanne Nicolas-Nijs; de gebrandschilderde ramen in de hal van Joep Nicolas; de muurschildering in de hal van Charles Eyck. Het gebrandschilderde raam "Christus in de Moderne Wereld" boven de ronde trap van Willem Mengelberg, het glas-in-lood raam "Het lichtbaken" in het smalle gangetje naast de ronde trap door Jan Vaessen. In de voormalige ontvangstzaal - latere bestuurskamer - een stucwerk plafond van Jo Uiterwaal, een lichtkroon door Jan en Eloy Brom, het gebrandschilderde raam "de Stad 's-Hertogenbosch" door J. Michels naar ontwerp van Ch. Eyck, het gebrandschilderde raam van "de Heilige Stede" door J. Everts en het Regentenstuk door Herman Moerkerk.

Omschrijving

Studiogebouw bestaande uit een voorgebouw met een achterliggende grote concertzaal. Het op L-vormige plattegrond in twee bouwlagen opgetrokken gebouw onder plat dak, heeft een binnenplaats aan de zuidwestzijde die aan de west en zuidwestzijde wordt omgeven door gangen en nevenruimtes in een iets lager volume onder plat dak, waaraan in de westhoek de grote en hoge studio aansluit onder oplopend dak. De binnenplaats wordt daardoor door een schuin lopende westgevel begrensd. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen terwijl geleding wordt bereikt door uitstekende lateien, luifels en dakoverstekken. De vensters zijn van staal. Het hoofdgebouw wordt gekenmerkt door gebogen vormen, zowel in het exterieur als in het interieur.

De voorgevel (NO) heeft afgeronde hoeken en is horizontaal in twee delen ingedeeld. Rechts uit het midden bevindt zich de ingangspartij onder een ver overstekende boogvormige luifel en bereikbaar via een boogvormige trap van vijf natuurstenen treden. De gevelsteen in het rechter muurvlak in de portiek bevat de tekst: "Deze steen werd/gelegd door pastoor/ L.H. Perquin op/ voorzitter van de / KRO/ Laus Deo/ 16 Dec. 1936". De rand van de luifel is doorgezet boven de vensterreeks aan de linker zijde, die over het terugliggende gebogen muurvlak loopt. Grote vensters met horizontale en verticale roeden accentueren het linker en het rechter deel van de voorgevel, waarbij de latei van het twaalfdelige rechtervenster (met het gebrandschilderde raam van "de Heilige stede") doorloopt als luifel boven het in het terugliggende gevelvlak geplaatste tiendelige linker venster. Tegen het gevelvlak boven de begane grond zijn drie terra cotta reliëfs aangebracht voorstellende VERUM (links), BONUM en PULCHRUM. Aan de rechter zijde is een vlaggenmast gevat in een decoratieve ijzeren steun. De gebogen rechter zijgevel (NW) bevat op de begane grond een driedelig venster (met gebrandschilderd raam van de stad 's-Hertogenbosch), en in het aansluitende concaaf gebogen lagere geveldeel het venster met glas-in-lood raam (Het Lichtbaken) en het ronde venster met gebrandschilderd raam "Christus in de Moderne Wereld". Aan een risalerend volume sluit nieuwbouw aan.

De binnenplaats, waarop een Mariabeeld (Charles Vos, 1938) is bereikbaar vanuit de westgang via openslaande deuren. In de noordhoek loopt de gevel ter hoogte van de begane grond concaaf gebogen (Hal), verder vensters.

Het interieur bevat oorspronkelijke onderdelen, onder meer in de hal het fresco, uitbeeldend de drie thema's Strijdbaarheid, Leraarschap en de Schone kunsten. In de hal gebrandschilderde ramen die de viervoudige taak van de KRO uitbeelden: Opwekking, Onderricht, Schoonheidsuiting en Berichtgeving. Het gebrandschilderde raam "Christus in de Moderne Wereld" , het glas-in-lood raam "Het lichtbaken", de boogvormige trap met ijzeren gebogen leuning, de lichtarmaturen in de hal (schelpmotief en schotels) en de bestuurskamer met de gebogen deur, het stucwerk plafond "Ode aan de muziek", de lichtkroon met Boheems kristal, de gebrandschilderde ramen van "de Stad 's-Hertogenbosch en "de Heilige Stede "en het Regentenstuk.

Waardering

Voormalig studiogebouw van de KRO met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een omroepgebouw gebouwd in zakelijk expressionistische bouwtrant naar ontwerp van W.A. Maas in de eerste helft van de twintigste eeuw en als onderdeel in de ontwikkeling van Hilversum als centrum van de omroep, beeldbepalend gesitueerd aan de Emmastraat. Het gebouw is historisch-functioneel van belang wegens het inzicht in de ontwikkeling van de studiobouw. Het gebouw is van belang vanwege de in het gebouw geïntegreerde kunstwerken, waarvan de thematiek is toegesneden op de functie en de signatuur van gebouw en omroepvereniging.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Studio